fbpx

Det mörka guldet

Lite mer Turkiet: I den sydöstra delen av landet ligger en oljeproducerande stad som heter Batman. Pressad till handling av en ökande självmordsfrekvens har stadens borgmästare Hüseyin Kalkan stämt Christopher Nolan för att ha utnyttjat stadens namn utan att be om tillstånd. The Dark Knight (för övrigt den första Batman-filmen som utelämnat den mörka hämnarens namn i titeln) var ju en ekonomisk succé, så pengar att hämta till lokalt socialpolitiskt utredningsarbete borde det finnas gott om, men juristerna är tveksamma till stämningens verkningspotential. Kalkans budskap att ”det bara finns ett Batman i världen” har i alla fall blivit uppmärksammat.

Frågan är om inte Kalkan egentligen gör ett logiskt felslut? Borde han inte glädjas åt framgångarna för The Dark Knight? Den är ju trots allt inte fotograferad digitalt, utan på oljebaserad acetatpolyesterfilm vilket borde glädja de regionala oljeborrarna och säkra framtida skatteintäkter. Dessutom kör ju Christian Bale runt med motorcyklar, bilar och helikoptrar som om han aldrig hört talas om Al Gore.

6 kommentarer

  1. Haha! Frågan är hur mycket Barcelona stadsfullmäktige kommer att stämma Woody Allen på efter hans senaste varumärkesintrång?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.