Det finns inget som kan förstöra en efterfest lika effektivt som Youtube. Så fort datorn kommer fram för att någon ska visa något ”sjukt kul” så tystnar samtal, musik och dansgolvsfötter och byts ut mot en stelt skrattande grupp människor som stirrar på en femårig gitarrhjälte eller mänskligt tetris. Hemskt.

Men det finns ju bättre sätt att integrera de sociala bildmedierna med IRL-fester. Piratbions Youtubefestival förra året var ett roligt initiativ, och nu på fredag kommer Youtube Idols 2008 äga rum på Judy’s i Stockholm. Arrangörerna beskriver det som ”världens första Idoltävling baserad på Youtubeklipp”. Besökarna ska göra livetolkningar av klassiska webbvideor (exempelvis Ansiktsburk och Leave Britney Alone), och sedan röstas en vinnare fram.

Grejen påminner såklart om hela cirkusen med ”swedade” filmer som dök upp i samband med marknadsföringen av videobutiksplågan Be kind rewind, med skillnaden att det inte finns någon storbolagsprodukt i botten. Deltagarkulturen blir ofta lite roligare när det inte bara handlar om spinoffer planerade på en hollywoodsk marknadsavdelning.

PS. På bilden förbereder sig Farao Groth för att duplicera Chris Crockers britneybön. DS

Uppdatering:
Mer relaterat: Den 10 september ska Fredrik Strage ”göra en PowerPoint-presentation av de tre största rockögonblicken på Youtube” på rockhaket Debaser i Sthlm för att fira att den där DN-följetången är klar.