> Guldbjörnsvinnande Tropa de elite hade inte direkt varit någon kritikerfavorit under festivalen och därför har såklart konspirationsvågorna gått höga. Hur kunde den här fascistrullen slå PT Andersons kapitalistuppgörelse There will be blood liksom? Du gissade rätt: Harvey Weinstein.

Tropa de elite är en publiksuccé på hemmaplan i Brasilien och eftersom den handlar om drogkrig i favelas lär den gå utmärkt att sälja in också utomlands. Minns framgångarna för Guds stad. Infogad reklam: Jag intervjuar João Moreira Salles i nya numret av flm. Ja, det var ju Salles som 1999 gjorde dokumentären Notícias de uma Guerra Particular om drogkrigen i Brasilien tillsammans med Katia Lund, som senare alltså gjorde Guds stad tillsammans med Fernando Meirelles.

> Och med första numret ännu i gott minne: Louise Wallenberg skrev ju om Diors nya look i Hitchcock-filmer som Fönstret åt gården och Ta fast tjuven. Så här och så här ser kläderna ut i Vanity Fairs rekonstruktion. Via Vinyl is heavy (och Spout).

> Alain Robbes-Grillet har dött. Hög tid att återse Blurs gamla hommage.