För några veckor sedan skrev Björn Werner en omdiskuterad artikel i SvD om en normförändring i både verklighetens och fiktionens kärleksliv där kulturkvinnor idag “tar sig yngre män”. Det fick bland annat Dagens ETC och Aftonbladet att gå i taket. Samtidigt reflekterar Vulture över att MILF:s (mothers I like to fuck) tar över vita duken, med exempel som The idea of you med Anne Hathaway och nu Babygirl som hade premiär i Venedig med Harris Dickinson och Nicole Kidman i huvudrollerna, för vilken Kidman vann pris för bästa kvinnliga skådespelare.

Denna rollbesättning fick FLM:s redaktion att klia sig i håret. Dickinson har ju redan spelat ung manlig älskare, i rollen som modellpojken som blir fördelaktigt behandlad av Dolly de Leon på den öde ön i Ruben Östlunds Triangle of sadness. Var det i själva verket Östlund som sjösatte relationstrenden med äldre kvinnor och yngre män på film? Redaktionen bestämde sig för att gå till källan och frågade regissören: “Dickinson spelade ju mot Dolly de Leon i Triangle of sadness, i vad man kan kalla den ultimata MILF-relationen med makt som attraktionskraft. Tänker du att ToS i själva verket startade MILF-trenden på film? Och borde den isåfall få mer cred för detta?”

Svar kom med vändande post: ”Nja haha jag tror inte TOS var startskottet för det.” Östlund skriver att han blev intresserad av skönhet som valuta i efterdyningarna av Metoo och tyckte det var intressant att låta en ung mans skönhet bli hans starkaste kapital.

”När jag skrev manus hittade jag målningen ”The ill-matched couple” (bilden) av den flamländske konstnären Quentin Matsys från 1500-talet som var känd för sina satiriska och moralistiska verk. Hans målning är en av många tavlor han målade som utforskar teman kring ungdom och skönhet i relation till en äldre rikare partner.”

Relationen mellan två personer i olika åldrar är knappast ny och har fått utstå hån både när den äldre personen varit man och kvinna, vilket framkommer av att googla på 1500-talskonst. Men just nu verkar bandet mellan mogen kvinna och het yngling alltså vara på tapeten. Samtidigt, nio gånger av tio när man pekar på en trend består spaningen av att man förbisett tidigare gestaltningar som kanske inte var lika attraktiva att analysera just då. Innan Anne Hathaway eller Nicole Kidman inledde åldersöverskridande romanser möttes Julianne Moore och Joseph Gordon-Levitt i klassdramat Don Jon (2013), och Julie Delphy förälskade sig i Daniel Brühl i tragiska The countess (2009). Detta är bara två exempel i närtid. Relationen mellan yngre män och äldre kvinnor har pendlat mellan äckel, hot och uppskattning men den har alltid funnits. Att vi däremot väljer att uppmärksamma den säger desto mer om var vi befinner oss idag än om relationens utbredning i sig.

Av Rebecca González León och Olga Ruin, redaktörer för FLM.

Texten publicerades ursprungligen som ett nyhetsbrev från FLM 14 september. Prenumerera på nyhetsbrevet här.