Zoology (Ivan I. Tverdovskij, 2016)
Zoology (Ivan I. Tverdovskij, 2016)

Ivan I. Tverdovskijs drama Zoology är onekligen en film som inbjuder till intolkning av all möjlig slags symbolik. Filmen handlar om den medelålders djurparksarbetaren Natasha som har utvecklat en lång svans som hon har dolt för omgivningen, samtidigt som hon försöker att leva ett ”normalt” liv. Filmen utspelar sig i Ryssland och det normala ifrågasätts i nästan varje scen. Ska vidskepelse och ortodoxi styra och bestämma vad som ska få anses vara normalt? Är pennalism och sadism på jobbet normalt bara för att den utförs av svanslösa?

Natasha finner stöd, vänskap och kanske till och med kärlek hos Peter, en röntgenläkare som inte ser något problematiskt alls med utväxten från Natashas bakdel. I många fina scener skildras deras ömsesidiga respekt och begynnande förälskelse. Min favoritscen är när de besöker och ”dekonstruerar” en självhjälpskurs med hjälp av vin. Mer än så avslöjar jag inte.

Alla djur i filmen skildras i fångenskap. Den osynliga katten som bara hörs i bakgrunden jamar olyckligt bakom lyckta dörrar. När katten har dött ser vi bara ett paket som slängs i soporna. I en annan scen, som kommer att utvecklas till ett kärleksfiasko, vandrar paret till det zoo som är Natashas favoritplats i staden. Det är natt och inga andra besökare syns till och i ett symbolladdat ögonblick hittar paret en tom bur. Peter proklamerar att han kommer att flytta in där. Och ja, i en omgivning som inte tolererar svansburna människor, skulle Peter och hans svansengagerade sexualitet verkligen kunna ses som något som behöver låsas in.

Zoology är en intressant och sevärd studie vars socialrealism närmast påminner om den typ av rumänsk festivalfilm som blev populär för tiotalet år sedan. En lätt skakig kamera destabiliserar det fixerade och objektiva perspektivet i varenda scen. Gogol och Kafka myser i sin himmel. Visst kan absurd och förstärkt realism kan säga mycket om den – till synes nyktra – värld vi lever i, men alltför sällan ifrågasätter.