FLM-affisch #4: Utvandrarna (1971)

Från och med höstnumret 2015 får alla prenumeranter en exklusiv filmaffisch med varje nummer. Affisch nummer fyra i serien är tillägnad Jan Troells Utvandrarna från 1971, en film som uppmärksammas i ett samtal i nya numret.

Affischkonstnär är illustratören Lisa Larsson.

Berätta om din relation till filmen!

– Till en början var nog Utvandrarna mest ett störningsmoment på gymnasiet, en bok som man var tvungen till att ta sig igenom. Men med åren har jag kommit att uppskatta verket, oavsett om jag läser boken, ser på filmen eller går på en teaterföreställning så är min reaktion alltid lika känslosam och stark.

Hur tänkte du när du skulle göra affischen?

– Jag föredrar att sätta penna mot papper, jag ville få en handmålad känsla istället för att göra en digital illustration. Jag målade på en träpanel för att få en skral och blygsam effekt. Utvandrarna för mig handlar om karaktärerna men också om deras oväsentlighet i mängden så jag gav dem inga ansikten.

Teckna en prenumeration på FLM så följer Lisa Larssons affisch (30 x 42 cm) med på köpet.