Filmaffisch av Sanna Mander
Filmaffisch av Sanna Mander

Från och med höstnumret 2015 får alla prenumeranter en exklusiv filmaffisch med varje nummer. Affisch nummer ett i serien är tillägnad Lukas Moodyssons Fucking Åmål från 1998, som i numret röstas fram till en av de bästa svenska filmdebuterna genom tiderna.

Affischkonstnär är Sanna Mander, illustratör verksam i Helsingfors, som bland annat har medverkat i New York Magazine och gjort textilier för Marimekko.

Berätta om din relation till filmen!

– Kanske är det så, på ett sätt man inte riktigt fattade då, att filmen Fucking Åmål är en så himla noggrann tidsskildring. När jag ser den nu förflyttas jag direkt till stockholmsförorten Jakobsberg, till 1995. Till att vara 15. Skorna, snacket, Show me love. Sista scenen i filmen är bästa slutscenen nånsin. Och Lukas Moodysson är ett geni!

Hur tänkte du när du skulle göra affischen?

– Jag lånade posen av en ruta i Daniel Cloves serie Ghost World. I affischen ville jag visa Elin och Agnes tillsammans – kanske hållandes varandra i handen, redo att dra iväg långt bort från Åmål eller hem på ett glas O’boy. Jag ville ha en rå men fin känsla i bilden. Försökte att inte tänka för mycket!

Teckna en prenumeration på FLM så får du en affisch (30 x 42 cm) med på köpet.