Revolten (2014)
Revolten (2014)

Långfilm: Revolten
Regi: Kornél Mundruczó
År: 2014
Land: Ungern
Speltid: 121 min

13-åriga Lili tvingas bo med sin pappa. Hon håller hårt i Hagen, sin hund, men inser snart att vissa sällskapsdjur är mer oönskade än andra. Pappan vill inte ha hunden i sängen, stör sig på skällandet, vägrar betala extraavgiften för blandraser och tar första bästa chans att dumpa jycken vid en motorväg.

Du behöver antagligen ha en fallenhet för att dränka kattungar i toaletten för att inte Revolten ska väcka någon emotionell respons alls. De misskötta djurens öden framkallar både snyftningar och ren ilska, men efter ett antal scener med stora hundögon, skakig handkamera och svettiga flykter från skurkaktiga män börjar det kännas som en våldsam art house-uppföljare till Den otroliga vandringen. Det enda som saknas är att alla djur talar svenska.

Att det är fyrfotingar som står för filmens starkaste skådespelarprestationer är både en styrka och svaghet. Några riktigt mäktiga bilder blir till när kaoset bryter ut, staden töms på folk och hundarna galopperar på led i väldresserade formationer. Det hade varit fint om samma möda hade lagts på deras mänskliga motspelare. Där går karakteriseringen i svartvitt och växlar hackigt mellan ”godhjärtad flicka” och ”ond man”, utan nyanser däremellan. Vilket kanske just är poängen som Kornél Mundruczó försöker att göra: den vuxna människan är det värsta djuret.

Trots skruvningar av barnfilmsinslag går det inte att bortse från dialogens mörka och verklighetsförankrade undertoner. De biologiska betoningarna blickar dels mot förintelsen, men också mot det politiska läget i dagens Ungern där det högerextrema partiet Jobbik fortsätter att växa. Den rasbiologiska fixeringen vid hundarna i Revolten smygs in naturligt från start, men blir en så uppenbar allegori att det känns som att bli skriven på näsan. Symboliken driver berättelsen istället för tvärtom.

Från att vara hunden som lydigt väntar på grön gubbe vid övergångsstället tvingas Hagen växa in i rollen som blodtörstig revolutionär. En Cujo som parats ihop med Che Guevara.