Vilken film tilldelas Guldpalmen?

Det är mindre än två timmar kvar till att Guldpalmen delas ut och det är öppnare än någonsin. Till skillnad från de senaste två åren finns det ingen solklar favorit bland journalister och kritiker. Dessutom behöver inte kritikers åsikter nödvändigtvis sammanfalla med vad en jury av filmskapare och skådespelare gillar.

Lägst odds har emellertid Nuri Bilge Ceylans Winter sleep, som tog hem Fipresci-juryns pris och också ligger högt i Screens ofta citerade kritikersammanställning. Vi har inte bloggat om Ceylan under veckan, men Jacob skrev om filmen i Aftonbladet. Förutom Winter sleep tror jag att Andrej Zvjagintsevs Leviathan ligger bäst till för att vinna Guldpalmen. De är helt enkelt de två tävlingsfilmer som är de mest helgjutna exemplen på episk filmkonst.

Men så var det där med att Jane Campion är juryns ordförande. Hon är fortfarande den enda kvinnliga regissör som har vunnit Guldpalmen, och uttalade sig inför festivalen om att bristen på kvinnliga regissörer i filmindustrin är odemokratisk. Kanske vill hon (och resten av juryn, som för ovanlighetens skull till majoriteten består av kvinnor) göra ett statement. Båda tävlingsfilmerna av kvinnor är dessutom jättebra, men jag tror att Naomi Kawase har störst chans med Still water, om inte annat så för att hon har varit med förut och liksom har tjänat ihop till en Guldpalm.

Bröderna Dardenne är också tänkbara vinnare, men sin konsekventa Two days, one night, som alla gillar här nere. Det skulle innebära att två män vinner, men till skillnad från i Winter sleep och Leviathan är det i alla fall en film med en kvinnlig huvudperson. Bröderna har dock redan vunnit två Guldpalmer, och kanske vill juryn låta någon annan få stå i rampljuset.

Mike Leigh har också vunnit förut, men många gillar hans Mr. Turner. Jag har dock svårt att se att en biografifilm skulle ta hem högsta priset. Troligare är då att Timothy Spall vinner priset för bästa manliga skådespelare.

Xavier Dolans Mommy skulle vara ett piggt val, men frågan är om det är en film som anses tillräckligt viktig. Dolan vinner säkert någonting, men det kommer fler chanser på Guldpalmen, så det skulle vara en skräll om det skedde första gången han tävlade.

Jag skulle heller inte helt räkna bort Jean-Luc Godard. Jag tycker att hans Goodbye to language är den sämsta filmen i tävlingen, men somliga gillar den och 83-årige Godard vore förstås värd en Guldpalm – bara inte för den här filmen …

Nu har jag nämnt halva tävlingsfältet här. Så ovisst är det! Följ gärna med när jag liverapporterar på Twitter från klockan 19 så får ni facit!