Winter sleep

Så var då festivalen över! Eller, det vill säga: det är visningar i morgon också, men prisutdelningen flyttades i år till lördagen, för att inte konkurrera med morgondagens val till EU-parlamentet. I riktiga världen alltså.

Guldpalmen tilldelades Nuri Bilge Ceylans Winter sleep, som visades tidigt under festivalen men alltså höll sig kvar i juryns minne hela vägen ut. Ceylan har vunnit Grand Prix två gånger och regipriset en gång och det var väl egentligen bara en tidsfråga innan han också skulle få en Guldpalm. Winter sleep är ett drygt tre timmar långt pratdrama om en gammal skådespelare, numera hotellägare, och hans relationer till sin unga hustru, sin syster som också bor på hotellet, sina anställda och hyresgäster – och kanske framför allt till sin egen självbild.

Senast Turkiet vann Guldpalmen var 1982 när turkisk films gudfader Yilmaz Güney (och Serif Gören) vann med Yol. Två år tidigare, 1980, föddes Alice Rohrwacher, som vann Grand Prix för The wonders. Ett pris som endast två kvinnor tidigare har vunnit: Márta Mészáros 1984 och Naomi Kawase 2007. Kawase tävlade som bekant också i år, så kanske är det hon eller Rohrwacher som blir nästa kvinna att vinna en Guldpalm, även om det inte (vilket många hoppats) skedde i år? Nämnvärt är också att tävlingens yngsta och äldsta regissör fick dela på jurypriset. Xavier Dolan är 25, Jean-Luc Godard är 83. Cannes i ett nötskal!

Samtliga vinnare:

Guldpalmen: Winter sleep (Nuri Bilge Ceylan)
Grand prix (silver): The wonders (Alice Rohrwacher)
Juryns pris: Mommy (Xavier Dolan) och Goodbye to language (Jean-Luc Godard)
Bästa regi: Bennett Miller (Foxcatcher)
Bästa manus: Andrej Zvjagintsev och Oleg Negin (Leviathan)
Bästa kvinnliga skådespelare: Julianne Moore (Maps to the stars)
Bästa manliga skådespelare: Timothy Spall (Mr. Turner)
Camera d’or (bästa debutfilm i någon av sektionerna): Party girl (Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis)