traitors

Den trettonåriga trion som skriver sin första låt ”Hata sport” utan att ha hållit i ett instrument i Lukas Moodyssons Vi är bäst! är inte det enda feministiska punkbandet som vrider upp volymen på förstärkarna under årets filmfestival. Igår såg jag Traitors, som handlar om ett marockanskt punkband med samma namn. Vantrivslen i kulturen är densamma i båda filmerna. ”I’m so bored with Morocco” heter låten som får en musikproducent med örat mot gatan att uppmuntra Traitors att spela in en demo – men hur ska de ha råd med studiohyran?

Bandets ledare Malika lagar en bil och lurar en torsk på förskott innan hon springer därifrån. Men det räcker ändå inte. I Marocko finns inga kommunsponsrade inspelningslokaler, och musikfilmen blir kriminalare med nerv och viss politisk pregnans. Dessutom gör Chaimae Ben Acha en anmärkningsvärt intensiv Malika, som plågas av förväntningar, krav och begär som är svåra att tillfredsställa.

Avslutningsvis en topplista på de bästa nyskrivna punklåtarna under årets Venedig-festival.

1. ”Hata sport”, Vi är bäst!
2. ”I’m so bored with Morocco”, Traitors
3. ”Reagan och Brezjnev, fuck off”, Vi är bäst!