Muhammed580

Maciej Kalymons film Muhammed finns med på den senaste utgåvan av FLM DVD som har tema våld.

Hur kom filmen till?

Medan jag letade länge efter en skådespelerska med intellektuell funktionsnedsättning till min film Hjulet snurrar men hamstern är död, träffade jag på Muhammed som arbetade på Teater Teamus i Malmö. Vi klickade så grymt bra ihop och då jag var väldigt ivrig att sätta igång att filma kände jag att gärna ville göra något med honom. Jag tänkte också att det skulle vara bra att testa på det format, stil och teman som jag var intresserad att utforska till den kommande filmen.

Vad ville du göra?

Jag ville göra något snabbt och enkelt. Det behövde inte ens bli en färdig film. Det var bara jag och en kompis, Johannes Ferm, som gjorde allt. Jag hittade på lite olika scener som vi kunde filma och så lånade vi en kamera och stack ut för att filma.

Vilken var den största utmaningen i arbetet med filmen?

Allt filmades på 24 timmar. I princip i den ordningen som man ser filmen hände allt. En del var planerat och en hel del kom till av en slump eller ren tur. Det var så klart intensivt och väldigt utmattande. I synnerhet för Muhammed som fick jobba mest av alla. Vi hämtade upp honom klockan fyra på morgonen och sedan filmade vi fram till lunch. Sedan tog vi en siesta på några timmar. Och efter det körde vi på igen fram till två på morgonen. När vi körde honom hem hade det gått ganska exakt ett dygn.

Hur ser du på filmen i efterhand?

Jag är stolt över den. Är väldigt glad att alla ställde upp med så kort varsel och gav allt dom hade. Vi hade otroligt kul och den energi det gav gjorde att an orkade hålla på hur länge som helst. Vi hade inte heller någon budget överhuvudtaget.

Vad var det viktigaste du lärde dig av filmen eller inspelningen?

Att bli påmind om varför jag började filma en gång i tiden. För att det är kul att dra ut med sina vänner och göra något kreativt som ger en energi.

Vad tycker du om den svenska kortfilmens kvalitet och status?

Jag har inte riktigt någon stor koll men av det jag har sett tycker jag det verkar väldigt bra.

Vad arbetar du på nu?

Jag klipper klart en musikvideo jag gör för bandet This is Head och låten ”Illumination”. Jag arbetar också med ett projekt för Svenska för invandrare där jag lär kvinnor från Somalia göra kortfilmer med sina egna berättelser. Sen är jag med i ”En sexa Skåne” som är ett projekt där det görs sex långfilmer i år. Min ska heta In i dimman.