Tom Cruise

Tom Cruise är i Sverige – eller har han redan åkt nu? Hur som helst gjorde han pr för Jack Reacher, snackade hockey med Agneta Sjödin och festade på den ”populära klubben Rose, omgiven av kvinnor”.

Och så hälsade han på på ett gym på Östermalm och tittade på barn som körde taekwondo. Jag ställde några frågor till en av de stolta papporna, Jan Holmberg, 42, filmvetare.

Hallå där! Hur hamnade Tom Cruise på dina barns taekwondouppvisning?
Dragomir Mrsic är inte bara en lysande skådespelare som just nu filmar med Tom Cruise, utan också ägare till det gym där mina barn tränar taekwondo. (Vilket för övrigt stödjer en käpphäst jag har: bra skådespeleri är i första hand en fysisk aktivitet. Den som kan göra en bra snurrspark eller arabesque penchée har goda förutsättningar att agera övertygande.) Tom stannade över en timme, applåderade entusiastiskt åt sparkar och slag, sa ”congratulations” när min dotter fick sitt diplom och var hur trevlig som helst mot alla.

Vad pratade ni om?
Nu kommer du att tro att jag hittar på, men när jag berättat vad jag arbetar med ville han försäkra sig om att arvet efter Bergman är säkrat. Sedan ondgjorde han sig över hur kortsiktig och allmänt oroväckande filmmediets digitalisering är. Han nämnde Scorseses viktiga lobbyarbete för att bevara filmarvet på film, och beklagade sig över att mediet håller på att dö ut, tekniskt och estetiskt. Han hyllade Gordon Willis och konstaterade att denne nog aldrig sagt: ”we’ll fix it in post.” När vi skildes sa han: ”Keep that flame burning.”

Hur tycker du Tom Cruises skådespelarkarriär har utvecklats på sistone?
När jag undervisade i filmvetenskap och brukade framhålla Tom Cruise som en av sin generations bästa skådespelare, så trodde studenterna att jag skämtade. Men hans register är helt unikt! Det som skiljer de riktigt stora aktörerna från alla andra är att de inte måste ha ett lysande manus och briljant regi för att övertyga (låt oss kalla det De Niro-syndromet). Med allt det sagt har jag inte sett t.ex. Rock of ages eller Knight and day, men jag tycker absolut att Cruise fortsätter leverera under 2000-talet (MI-filmerna, Valkyria, Världarnas krig). Och Eyes wide shut är kanske Kubricks bästa film. Lika starstruck blev jag för övrigt över att träffa manusförfattaren Christopher McQuarrie, som också var med i samtalet. Han verkar nu vara Tom Cruises egen författare, (Jack Reacher, All you need is kill, Top gun 2, etc.), och eftersom han ju skrev ett av de bästa amerikanska originalmanusen i modern tid (The usual suspects), så är jag inte orolig för Cruises framtida karriär.

Jan Holmberg är vd för Stiftelsen Ingmar Bergman och har skrivit i FLM om bland annat Jonas Selberg Augustséns Rum 1112.