Igår såg jag ivorianen Lonesome Solos energiskt gatunära krimdrama Burn it up Djassa. Men regissören syntes inte till på Scotia Bank-bion i Toronto. Inte någon annanstans heller. Tidigare i år flydde Lonesome Solo från Elfenbenskusten. Han hoppades på ett nytt liv i Europa. Nu vet ingen var han är.

I december 2010 hade de elva inspelningsdagarna i Wassakara, en fattig del av den ivorianska huvudstaden Abidjan, just tagit slut. Med små resurser – budgeten överskred knappt 100 000 kronor – hade Solo lyckats spela in en intensivt närvarande film om tre syskon som gått olika vägar i livet. En polis, en prostituerad och en småskurk (föräldrarnas utbildningsbudget räckte bara till att sätta den äldste brodern i skolan).

Parallellt med inspelningen av Burn it up Djassa räknades rösterna efter presidentvalet i Elfenbenskusten. Oppositionskandidaten Alassane Ouattara vann valet, men den sittande presidenten Laurent Gbagbo vägrade erkänna sig besegrad. Konflikten blev snart våldsam, och övergick så småningom till fullskaligt krig runt om i hela det land som en gång räknades som Afrikas rikaste. Ouattaras trupper fick stöd av utländska styrkor, och med hjälp av franska helikoptrar och pansarfordon kunde de slutligen storma Gbagbos högkvarter i april 2011.

Producenten Philippe Lacôte åkte tidigt till Paris för att klippa det inspelade materialet, men Lonesome Solo stannade kvar i Abidjan. Under kriget blev Solo, född 1986 som Bamba Souleymane Mohamed, av med alla sina tillgångar. Även om kriget tog slut för över ett år sedan har det inte blivit helt lugnt i Elfenbenskusten, och tidigare i år bestämde sig Solo för att, på samma sätt som så många andra unga ivorianer, försöka ta sig till Europa och inleda ett nytt och bättre liv. I Variety uppges han ha rest via Mali och Mauritanien till Marocko, men där har spåren tagit slut.

Burn it up Djassa inleds med en vilt gestikulerande ung man som upplyser åskådarna om de hårda livsvillkoren i Abidjan. Man äter eller blir uppäten, konstaterar han. Ytterligare information kan nu läggas till: det är inte så lätt att fly heller.