Nu gör vi oss redo att lämna höstens extratjocka dubbelnummer till tryck – se fram emot 124 sidor filmläsning i månadsskiftet. Om du inte redan prenumererar, teckna din prenumeration här!

I nya numret tar vi bland annat rygg på den brittiska filmtidskriften Sight & sound och korar filmhistoriens bästa svenska film med hjälp av 50 filmkritiker och -akademiker. Missa inte vår stora filmhistoriska special med listor och analyser.

– Vi har dessutom en lång intervju med Chantal Akerman, ensam kvinnlig regissör att ta sig in på Sight & sounds topp 50.
– Vi pratar med bioaktuella regissörshoppet Gabriela Pichler om landsbygdsskildringen Äta sova dö och kartlägger den svenska filmens landrapporter – var utspelar sig egentligen våra dramer och komedier?
– Vi ser hur Anders Behring Breivik speglar sin självbild i martyrsagor om andra män med rätt att döda – från korsfararen och kolonialkrigaren till vår egen superagent Hamilton.
– Vi pratar hbtq i svensk film med bioaktuella regissören Ester Martin Bergsmark (Pojktanten), Expressen kulturs Johan Hilton och filmforskaren Ingrid Ryberg.
– Plus mycket mer. Bland annat om och med Leos Carax, Breaking bad, Ulrich Seidl och Karolina Ramqvist.

Releasefest! Den 7 september firar vi numret på Salong 4 i Stockholm. Kl 18 visar vi filmen som 50 filmkännare röstat fram som nummer ett (titeln presenteras i månadsskiftet!). Visningen introduceras av FLM:s chefredaktör Jacob Lundström. Kl 20 fortsätter kvällen med releasefest och fria filmhistoriska diskussioner till blandade toner i urval av våra djs Marie Fjellborg och Ida Holmbom. Då är alla som inte ser filmen också varmt välkomna!

Läs mer här!

Biljetter till filmen köper du här!