fbpx

Våldtäkt och polemik

Den modiga lilla uppstickartidningen Dagens Nyheters journalister fortsätter kämpa mot etablissemanget. Idag bemöter DN-kritikern Johan Croneman min korta kommentar rörande det märkliga sexresonemanget i hans Weekend-recension genom att konstatera att jag utgör just ”hela pk-etablissemanget” och ”älskar alla filmer om homosexuella, oavsett gestaltning, kvalitet, idé, innehåll”. Jag svarar direkt.

Här finns den omdiskuterade scenen från Sista tangon i Paris, som Croneman tycker är de senaste femtio årens hetaste, kåtaste och mest lustfyllda film. Här kan man läsa vad jag skrev för ett år sedan om Johan Cronemans och Ronny Svenssons märkliga kritik av Kyss mig.

På bilden ovan läser Birgit Tengroth DN i Hasse Ekmans underbara Flicka och hyacinter, en film som i sällskap med Mauritz Stillers konstnärseldiga triangeldrama Vingarne, Lukas Moodyssons medryckande Fucking Åmål och Per Lindbergs Elin Wägner-filmatisering Norrtullsligan tillhör de bästa svenska homofilmerna.

2 kommentarer

 1. Hej!

  Jag har på min blogg också kommenterat Johan Cronemans recensioner.

  http://bengtheld.blogspot.se/2012/07/sd-lamnar-heteronormen-men-partiet-ar.html

  Uppdatering 2.

  Flera tidningar har recenserat filmen Weekend som hade biopremiär i fredags.

  Från en recension i Dagens nyheter.

  Här finns flera mycket svåra scener, jag kan värja mig mot just sexscenerna (det känns som om de spelat ut sin roll i den moderna filmen – även heterosex), de blir lätt till ett slags test på oss betraktare.

  Dagens Nyheters filmrecensent, Johan Croneman hävdar i sin recension att hans dissning av filmen Kyss mig, om två lesbiska kvinnor, absolut inte hade något med obekvämhet med homosexualitet att göra. För att visa sin tolerans förtydligar han att han gillar Weekend. Men så avslöjar han sig själv i några rader. ”Här finns flera mycket svåra scener”. Oj. handlar det om barn som blir mördade och våldtagna? Eller barn i Somalia som dör av svält? Nej, Croneman syftar tydligen på sexscenerna i Weekend. Där ingen av killarna visar sina penisar, däremot rumpor i någon scen. Där de spelar att ha oralsex (de visar killens ansikte som njuter av att få sin kuk sugen men själva sugningen visas inte). Inte annorlunda än många mainstreamfilmer med olikkönade par. Det är väl tur att Johan kan värja sig. Kanske han var orolig att han skulle få halvstånd när han kollade? Men att han känner sig ”testad” av de scenerna, jag hade fattat poängen om det varit 1992 men nu är det 2012, avslöjar nog mer om Cronemans kamp mot sin egen homofobi-dolda bisexualitet än om filmen.

  För att byta roller. Om någon homosexuell kollar en film där en kille blir sugen av en tjej (utan att de visar själva sugningen) i en scen. Är det någon som skulle få för sig att det är ”ett test för att kolla vår tolerans mot heterosexualitet?”

  Jag kommer på fredag lämna en recension av filmen som jag kollade redan på en queerfilmfestival i Malmö i maj. Men av princip recenserar jag här på bloggen bara böcker och filmer som getts ut i Sverige.

 2. Tja, kanske inte skulle kunna kallas våldtäkt rent juridiskt, men inte fan ser hon ut som om hon är med på det. Croneman kan för övrigt inte alls ha sett sexscenen i Terminator.
  Det vore fint om de kritiker du kritiserar kunde se ”provokationerna” som unika för just den relationen – det finns ”provocerande” sex även i heterosexuella skildringar, (ger mig katten på att scenen du länkar till uppfattats som oerhört provocerande om det var två män…) men man tänker inte på dem eftersom heterosex uppenbart ses som enskilda händelser och inte något stereotypt. Då kanske de kunde efterlysa fräschhet i homosexuella kärleksskildringar istället för att tycka att de borde stå tillbaka till förmån för heterosexuella.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.