Lisa Belfrage och Marianne Gustavsson, vilka var era inspirationskällor i arbetet med Alla vilda – en film med Birgitta Stenberg?

Me and Bobby McGee (Janis Joplin, 1971)
”Freedom is just another word for nothing left to loose” sjunger Janis Joplin. Det var vår nyckelmening när vi började göra filmen. Så ville vi närma oss Birgitta Stenberg, det här livet du har levt. Vad har det kostat?
Dessutom var låten en av referenserna, (tillsammans med bland andra Crosby, Stills, Nash and Young) när vi spelade in filmmusiken. Musiken spelades in live med Goran Kajfes, David Österberg med flera. De improviserade till filmens råmaterial som vi projicerade på en duk.

På drift (Jack Keroac, 1957)
En klassiker som nästan blivit en kliché. En handbok för unga när det gäller att slå sig fri, leva ett liv bortom normen. Det gjorde Birgitta Stenberg också. Och andra kvinnor. Vi berättar den historien, om kvinnan ”on the road”.

Patti Smith – Dream of life (Steven Sebring, 2008)
Framförallt för hur den är filmad och klippt. Oborstad, poetisk och fragmentarisk. Och hur hon berättar om sitt liv genom att i sina voice-overs måla upp bilder. Som dagboksanteckningar.

Lisa Belfrage och Marianne Gustavsson är filmskapare och deras dokumentärfilm Alla vilda – en film med Birgitta Stenberg har världspremiär på Tempofestivalen som börjar på tisdag.

Under rubriken Inspiration frågar vi filmskapare om deras inspirationskällor.