”Inga djur skadades under inspelningen av filmen”, brukar filmproducenter försäkra i eftertexterna. Men vilket ansvar tar filmskaparna för filmernas djurrättsliga konsekvenser efter att filmen är färdig?

Efter att Disneys 101 dalmatiner gjorde succé på biograferna 1996 steg omedelbart efterfrågan på prickiga hundar till rekordnivåer. Men dalmatiner är en ras som är svår att ta hand om. De är lekfulla och intelligenta, men de passar bättre på landet än i staden, och på grund av sin styrka kräver de strikt lydnadsträning för att inte bli omöjliga, en hårdhänt hantering som få biobesökande barn var beredda på.

”Föräldrar köpte tusentals svartvitprickiga valpar, men alltför ofta hade historien inget lyckligt slut”, rapporterade husdjurssajten Petplace.

Djurrättsaktivister inledde kampanjer för att oerfarna hussar skulle välja mer lätthanterliga husdjur, och inför uppföljaren 102 dalmatiner lyckades Disney genom samarbete med djurrättsorganisationer undvika att kennlarna drabbades av ännu en kortsynt köprusch.

Men nu är det dags igen. Guardian rapporterar att Jean Dujardins fyrfota bundsförvant i The artist har charmat biopubliken till den grad att allt fler blir sugna på sin egen jack russell-terrier. Hundhärbärget Battersea meddelar att skådespelarvovven Uggies charm har inneburit att intresset för rasen har dubblerats sedan den brittiska Bafta-galan härom veckan. Denna önskan är lätt att förstå för alla som har sett filmen, men för alla som väntar på den svenska biopremiären räcker det nog med att kolla på Palm dog-vinnarens uppträdande hos Ellen.

Nu är jack russell-terriern visserligen en betydligt enklare hund att hantera än dalmatinern – rasen är redan tolva på den svenska popularitetslistan – men precis som alla andra hundar kräver den åratal av omsorg, träning och ömhet. Den amerikanska organisationen Jack Russell Terrier Club of America har redan uttryckt oro för att nya ägare ska överge sina hundar efter att ha tröttnat på terrierns naturliga jaktinstinkter.

Vi vill ogärna skälla ut några hundälskare, men på redaktionen oroar vi oss ändå för vad som kommer att hända efter Sverigepremiären. Särskilt som den svenska motsvarigheten Jack Russelklubben av hemsidan att döma ännu inte har vidtagit några preventiva åtgärder.