fbpx

Lars Lennart Forsberg, 1933-2012

I oktober bloggade regissören Lars Lennart Forsberg om att SVT repriserat hans 60-talsdokumentär Reklamfolk som Cap & Design beskrev som ”En svensk Mad men – på riktigt”:

Filmerna från den tiden har ju fått ett ytterligare värde när man ser dem med den distans som tiden ger. Reklamfolk handlar om jobbet på reklambyrån Lintas beläget i en av de fem höghusen i Stockholms city. Jag har själv inte sett filmen på över fyrtio år. Det som slog en var att folk rökte som borstbindare, hela tiden! Och folk var klädda i slips! Med bra filmer är det som med bra viner. De blir egentligen bara bättre med åren.

Påståendet stämmer också på i alla fall vissa filmregissörer – i samma blogginlägg påpekar Lars Lennart Forsberg att hans bästa filmer kom långt senare än 60-talet. 1969 långfilmsdebuterade han med den vänsterpolitiska psykvårdsuppgörelsen Misshandlingen, som jag tidigare skrivit om här. I övrigt är Forsberg mest berömd för Slas-filmatiseringen Vem älskar Yngve Frej? från 1973 och familjedokumentären Min mamma hade fjorton barn från 2000.

Inlägget om Reklamfolk blev Forsbergs sista. Förra veckan avled han på Ystads lasarett.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.