Satt och kollade på klipp från Lars von Triers digitalmusikal Dancer in the dark idag. Det är en av mina favoritfilmer, så det var inte första gången precis. Men kom att tänka på en rolig grej dock – att musikalnumret på tåget har väldigt mycket gemensamt med bilnumret i Vincente Minellis Gigi.

I Dancer in the dark har Björks Selma just fått reda på att hon ska förlora synen. Hon försöker acceptera faktum, och i I’ve seen it all sjunger hon om hur hon redan sett allt som är värt att se: I’ve seen it all, I have seen the trees / I’ve seen the willow leaves dancing in the breeze … I’ve seen it all – there is no more to see!

I en otroligt vacker duett, känd för att den är fotograferad med 100 utplacerade digitalkameror som slumpmässigt fångar dansarna, försöker Peter Stormare påtala att hon har mycket kvar att se fram emot: What about China? Have you seen the Great Wall? Björk svarar: All walls are great, if the roof doesn’t fall!

Och så fortsätter det. Stormare föreslår saker hon inte sett än, och Björk konstaterar att hon redan sett saker som är jämförbara. Hennes puls var så hög på hennes första dejt att hon inte behöver se Empire state building.

I Gigi är duettstrukturen densamma i numret It’s a bore. Maurice Chevalier försöker övertala den livströtta Louis Jordan att livet fortfarande har mycket att erbjuda, men han låter sig inte övertygas.

Maurice Chevalier: Look at Paris in the spring when each solitary thing is more beautiful than ever before! You can hear every tree almost saying ”Look at me!”
Louis Jordan: What color are the trees?
Maurice Chevalier: Green!
Louis Jordan: What color were they last year?
Maurice Chevalier: Green!
Louis Jordan: And next year?
Maurice Chevalier: Green!
Louis Jordan: It’s a bore!

Den ena försöker uppmärksamma den andra på allt som finns kvar att se och göra i livet. Finns det fler musikalduetter på samma tema?