Vilken var den senaste filmen du såg?
En dokumentär som gick på tv, Rainer Hartlebs dokumentär om Torun Buluw-Hube: Torun en passion i silver.

Vilken var den första filmen du såg?
Jag tror det var Lill-Klas i kappsäcken, en film om några barn som vann en shetlandsponny på ett lotteri i Köpenhamn och sedan smugglade hem den. En otroligt stark filmupplevelse, vi hade ingen tv när jag var liten, så bara att få se bilder som rörde sig var överfett.

Vilken film drömmer du mardrömmar om?
Jag är extremt lättskrämd och försöker därför undvika alla obehagliga filmer. Jag tycker saker är obehagliga som andra tycker är töntiga, till exempel blev jag extremt illa berörd av den hoppande mördaren med långa naglar i Sin city, som egentligen är ganska fånig, och dessutom spelas av hobbiten Elijah Wood.

När grät du under en film senast?
Kommer inte ihåg!

När blev du politiskt omskakad av en film senast?
Jag kollade faktiskt nyss på Toy story och blev omskakad över hur sjukt patriarkal vår värld ändå är. Barbie blir sextrakasserad, det finns cirka sju manliga huvudroller och ingen kvinnlig, samt att ingen av Toy story-filmerna klarar Bechdel-testet.

Har du någon gång lämnat salongen under en visning och i sådana fall varför?
Ja, under Seven, eftersom jag fattade att den skulle vara för obehaglig för mig.

Vilken är din mest minnesvärda filmupplevelse?
Jag hade en konstig upplevelse av Den röda filmen. Jag såg den, blev ganska påverkad, speciellt av en dikt av Wislawa Szymborska som stod tryckt i programmet, så jag var ganska snurrig i huvudet av alltihop, sov sedan över hos en kompis. När jag skulle gå till skolan på morgonen var jag helt uppfylld av andra tankar, så jag gick vilse i ett bostadsområde, kom ut på en åker, och det var dimma, extremt tjock dimma överallt, så jag såg bara cirka en meter åt varje håll. Så gick jag omkring, instängd i dimman och helt utan en aning om var jag var någonstans. Jag kom fram till ett tågspår som jag började gå på, och sedan lättade dimman och så småningom fattade jag var jag var, långt utanför stan. Så kom jag jätteförsent till lektionen, helt lerig, ingen trodde på att jag hade kunnat tappa bort mig i den pyttelilla stan där vi bodde.

Vilken filmkaraktär identifierar du dig mest med?
Kanske den här svarthåriga författarinnan i Todd Solondz Happiness, haha. En av de tre systrarna, som klagar över att hon är så framgångsrik.

Vilken skådespelare ser du gärna oavsett vad det är för film?
Vince Vaughn! För han är så snygg och rolig.

Vilken film har du sett flest gånger?
Av nån konstig anledning tror jag att det är Love actually, en film jag har starka invändningar emot estetiskt, politiskt och moraliskt.

Liv Strömquist är serietecknare och aktuell med nya boken Ja till liv och uppsättningen av hennes Prins Charles känsla på Malmö stadsteater.

Under rubriken Till sist frågar vi väl utvalda personer om deras filmvanor.