Nu går George Clooneys film Maktens män upp på biograferna runt om i Sverige. Filmen – som Clooney både regisserat och spelar huvudroll i – får blandad kritik.

DN:s Mårten Blomkvist är ljummen i sitt förhållande till filmen: ”Här får vi följa det dagliga hårda arbetet med att göra det bästa för medborgarna, utfört av rakryggade och idealistiska män och kvinnor. Nej, det får vi förstås inte. Det skulle vara nytt, och något nytt syns inte i detta politiska drama, hyggligt underhållande men väl strömlinjeformat.”

SvD:s Jan Söderqvist hyllar däremot filmen och hävdar att ”den politiska filmen har hälsan i USA.” Han skrivare vidare: ”En räcka ypperliga skådespelare förfogar här över ett genomarbetat, högklassigt material. Det porlar vackert om dialogen. Och som regissör är Clooney slående skicklig med snygga antydningar; när man ser filmen för andra gången, upptäcker man hur avgörande skeenden är diskret nedtonade i scener som vid ett första påseende förefaller vara av transportkaraktär.”

Michael Tapper i Sydsvenskan är likt Blomkvist mer tveksam till  filmen. Enligt honom funkar den fram till mitten: ”Så långt fungerar det ”Vita Huset”-liknande dramat bra, och även om man inte når Aaron Sorkins dialog­skärpa är det mellan dessa tre välspelade rollfigurer som filmen får sin nerv och puls.”

Men i andra halvan förlorar den sig och blir mer politiskt färgad och ”plötsligt ser filmen ut som ett beställningsjobb från Tea Party-rörelsen.” Han fortsätter: ”Det är extra trist för en film som länge fäster en ny fräsch blick på det politiska maktspelet. Sensmoralen kan bara gynna röstskolkning i nästa presidentval och därmed tokhögern och deras rika sponsorer.”