”För en icke-religiös icke-katolik kan det vara svårt att se det kontroversiella i Nanni Morettis Vi har en påve! men med tanke på regissörens tidigare filmer, senast en stenhård attack på Silvio Berlusconi, måste det finnas där någonstans”, skriver HD:s Diana Holmberg angående filmen om den högst motvillige påven, tidigare kallad kardinal Melville. ”Till slut hittar jag det… den katolska kyrkan åtnjuter inget gudomligt skydd mot mänsklig felbarhet.” Holmberg fortsätter: ”De framställs som ett gäng mycket charmiga gamla gubbar à la brittiska internatskolepojkar och Moretti förnekar inte sin fäbless för varm mänsklig komik.”

Filmen får ett överlag samstämmigt vänligt och varmt mottagande av svenska kritiker. Jan Lumholdt i SvD instämmer och hävdar att ”Nanni Moretti serverar en vänligt klurig satir över det allra he(m)ligaste där kardinalerna liknar Snövit-dvärgar och schweizergardet GB-gubbar. Kontroversiellt är det inte (bara någon stirrig Vatikan-korrespondent har visst klagat) men absolut inte heller oävet, särskilt för oss som gillar Moretti såklart.”

Eva af Geijerstam skriver i DN: ”Det är stundtals mycket roligt – men bara stundtals – med vassa uddar mot beredskapen att ta illusioner för gott och mot både psykoanalysens och kyrkans handfallenhet inför det som faller utanför det tänkbaras ram. Det vill säga: hur i all världen kan man säga nej till Guds utmärkelser eller Freuds förklaringsmodeller?”