1. En dag i Oslo (Stockholms filmfestival)
Anders Danielsen Lie återvänder som huvudrollsinnehavare i Joachim Triers minst lika lyckade andra film. Han fångar desperationen hos en ung man med substansproblem och existentiella kval som kommit till insikten att allt redan är för sent. Mötet mellan de två killkompisarna är kanske årets starkaste.

2. This is not a film (bio)
Jafar Panahi har dömts till sex års fängelse och 20 års yrkesförbud. Från husarresten har han tillsammans med Mojtaba Mirtahmasb skapat inte bara en värdig protestfilm utan också ett intressant experiment i att regissera med andra medel som testar gränser för bildförbudet.

3. The skin I live in (Stockholms filmfestival)
Pedro Almodovars senaste film är både vacker och motbjudande, ojämn men ändå två klasser bättre än Brustna omfamningar. Ett slags fri remake på George Franjus De bestialiska om en plastikkirurg som blivit galen av förlust.

4. Shame (Stockholms filmfestival)
Inte riktigt det knytnävsslag i solarplexus som vi väntat oss efter Hunger, men även om Shame traderar ett evigt filmtema – kontaktlöshet i storstaden – så bjuder Steve McQueens andra film om en sexmissbrukare på Manhattan åtminstone stundtals på perfekt skamträff.

5. Pina (bio)
Regissören Wim Wenders och dansaren Pina Bausch pratade länge om att göra en film men tyckte inte att kamerorna höll måttet. Först 2009 kunde 3D-teknologin göra hennes rörelser rättvisa. Den första auteurfilmen i 3D är också både elegant och fysisk.

Under rubriken Bäst just nu listar vi våra favoriter för tillfället. Maxtid på listan är fyra veckor.