Det var länge sedan den amerikanska tillverkningsindustrin kunde erbjuda mängder av arbetstillfällen. Idag är det Kina som är världens verktygsgolv. Men i Natt på museet-regissören Shawn Levys Real steel får de amerikanska ingenjörerna dagdrömma om att slå de utländska konkurrenterna på käften.

I en nära belägen framtid har proffsboxningen konkurrerats ut som arenasport av den än mer dramatiska robotboxningen – här kan en match sluta med att den ena roboten med en batteridriven uppercut skickar ut den andra robotens huvud ur ringen.

Hugh Jackman spelar en avdankad boxare som sadlade om till robotboxning när publiken och pengarna tröttnade på mänskliga fajter. Det går inget vidare – hans muskulösa kropp kommer inte överens med de högteknologiska robotarnas styrsystem och hans dumdristigt högfärdiga taktik visar sig vara alltför tjurskallig, till och med när hans robot ställs mot en livs levande tjur på ett rodeoevent i en håla i södern.

Men Real steel är en ritningsenligt sammansvetsad Rockyhistoria och Jackman ska få sin revansch. Det är visserligen bara mot en muta på 100 000 dollar som den egocentriske drummeln motvilligt går med på att tillbringa några sommarmånader med sin son efter att modern har dött, men tillsammans lyckas far och son återskapa såväl familjeband, boxarära och den amerikanska industrialismens stolthet.

Robotboxningens dominant och titelhållare är den svartglänsande Zeus, symboliskt nog ägd och kontrollerad av en rysk oligarkdotter och en japansk programmerare. Jackman och sonen hittar utmanarroboten Atom när de bryter sig in på ett skrotupplag: den är gammalmodig men robust, stryktålig och uramerikansk. Till skillnad från de moderna robotarnas högteknologiska och överdesignade skal utstrålar Atom äkta amerikanskt stål.

Men när All American Atom slår sin multinationella nemesis på käften finns det ändå något förljuget i det metalliska vevandet. Det finns ju inget äkta stål i Real steel. Robotarna är byggda i ett datoriserat kontorskomplex och inte en fabrikslokal. Fler av Disneys hårdvarubeställningar har nog gått till den kinesiska teknohubben Zhongguancun än till Detroit.