Cinematekets Bo Widerberg-vecka började i går med den gulliga men tramsiga bagatellen Fimpen, och ikväll är det Kvarteret Korpen, som i Nöjesguidens kritikeromröstning 1995 utsågs till den bästa svenska filmen genom tiderna. Riktigt så långt skulle jag inte sträcka mig, men den är såklart otroligt bra, Widerbergs bästa i viss konkurrens av Barnvagnen. Se båda om ni inte har gjort det, eller förresten, se allt – Widerberg är ändå en av våra allra förnämsta filmskapare.

För min egen del skippar jag omtittarna och ska jag koncentrera mig på att täppa till luckorna i den höggradigt excentriske skåningens filmografi. Ser till exempel fram emot att se Torgny Lindgren-filmatiseringen Ormens väg på hälleberget på onsdag. Widerberg har beskrivit Lindgrens bok som ”utan tvekan den svåraste förlaga jag haft” och sagt att ”Jag kan inte på rak arm påminna mig att någon svensk författare inom någon kategori någonsin har skrivit bättre.”