När Anna Serner tillträder sin tjänst som vd för SFI om en vecka blir det mitt i en storm. Det grundläggande problemet är naturligtvis att den svenska filmpolitiken upplever sin kanske största slitning sedan Filminstitutet hotades av nedläggning under den borgerliga regeringen i början av 90-talet. Den gången räddades SFI av att Folkpartiets partiledare Bengt Westerberg hade utfärdat ett vallöfte om mer pengar till filmen, varför kulturminister Birgit Friggebo (fp) lyckades övertala finansminister Ann Wibble (fp) att mitt bland alla nedskärningar fixa fram några extra miljoner som räddade filmavtalet.

Idag heter kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Hon verkar inte särskilt intresserad av att fixa fram någonting. Istället tycker hon att SFI borde klippa håret och sluta gnälla så fasligt om pengar.

Att SFI är oroade framgår av dagens inlägg på DN debatt, där institutets tillförordnade vd Bengt Toll, och en hel rad andra undertecknare från filmbranschen, konstaterar att ”Förhandlingsläget är låst och vi står inför filmpolitikens sammanbrott.” Artikelförfattarna frågar sig vad staten vill med svensk film. Inte så mycket alls, är väl det deprimerande svaret. Förutom att göra reklam för biografmonopolet.

Debattartikeln kan ses som ett försök för SFI att ta tillbaka initiativet efter att institutet polisanmälts av några av dem som just nu förhandlar om filmavtalet för att ha läckt ut bland annat Jägarna 2 på internet. Men om texten var en fungerande serve kom returen direkt: i dagens Aftonbladet slås det upp att Bengt Toll ”festade för 246 000″ av avtalspengarna. Det hela är väldigt olyckligt för Filminstitutet. Även om inte SFI själva är med i de pågående avtalsförhandlingarna – filmavtalet är en överenskommelse mellan branschen och staten som institutet sedan förvaltar – så innebär ett försvagat filminstitut en förskjutning i maktbalansen till politikens nackdel.

Det blir alltså knappast någon mjukstart för Anna Serner. I nya numret som alltså just nu trycks och limmas i Laholm har jag gjort en lång intervju med henne. Vi pratar filmpolitiska visioner, filminstitutets tradition av diviga ledare och om hennes egna tuffa erfarenheter från filmbranschen. Beställ här.