Filmdistribution brukar ta sin tid, men ibland går det faktiskt snabbt. I fredags gick ju både Lars von Triers Cannessnackis Melancholia och Terrence Malicks guldpalmsvinnare The tree of life upp på svenska biografer (har skrivit om dem här och här). Detta alltså inte ens en vecka efter att festivalen avslutades, vilket kan jämföras med att det dröjde tio månader från att den Tim Burton-ledda juryn delade ut guldpalmen till Apichatpong Weerasethakuls Farbror Boonmee som minns sina tidigare liv förra försommaren, tills att den fick svensk biografpremiär. Farbror Boonmee var såklart ett specialfall eftersom det är en väldigt smal film av en filmare som den största delen av Folkets bio-publiken inte känner till sen tidigare. Men förrförra året, när Michael Hanekes Det vita bandet tog hem palmen, dröjde det ändå ett halvår innan den svenska publiken fick möjlighet att se filmen.

Att det gick så fort i år är väl mest en konsekvens av gynnsamma affärsstrukturer i just dessa fall (Nordisk film, som helt dominerar den danska distributionssektorn och varit med och samproducerat Melancholia är ju också verksamma i Sverige, och också Summit entertainment som säljer The tree of life på den internationella marknaden har väl upparbetade kanaler, och en global distributionsplan fanns såklart på plats långt innan Guldpalmen delades ut), men denna glada biohelg väcker ändå förhoppningar om en framtida distributionsstruktur där det inte dröjer många månader (eller flera år, som i det aktuella fallet Dogtooth – se den för allt i världen när den får premiär nästa vecka!) mellan att en festivalhyllad film med uppenbar potential för reguljär biografdistribution hamnar i den globala filmdiskussionens centrum och att den blir möjlig att se i Sverige. Rimligtvis är det fler som går och ser Melancholia när den fortfarande känns rykande aktuell efter skandalscenerna vid Medelhavet, än vad det skulle vara om den fick premiär i april 2012.

Nedan en lista över hur lång tid det tog innan de senaste tio guldpalmsvinnarna fick svensk premiär.

2001: Ett rum i våra hjärtan – 6 månader.
2002: The pianist – 3 månader.
2003: Elephant – 8 månader.
2004: Fahrenheit 9/11 – 3 månader.
2005: Barnet – 6 månader.
2006: Frihetens pris – 4 månader.
2007: 4 månader, 3 veckor och 2 dagar – 6 månader.
2008: Mellan väggarna – 7 månader.
2009: Det vita bandet – 7 månader.
2010: Farbror Boonmee som minns sina tidigare liv – 11 månader.
2011: The tree of life – 1 vecka.