Den nyinflyttade Haydar blickar ut över inbördeskrigets Beirut i Bohran Alawiyes Beirut, the encounter. Byggnaden han ser är hotellet Holiday Inn, som färdigställdes precis innan inbördeskrigets utbrott 1975. Det var tänkt att precis som det intilliggande Phoenicia inhysa kapitalstarka internationella gäster med djupa fickor – tiden innan inbördeskriget var Beiruts gyllene år, när staden inte var berömd för bomber, utan för för kulturliv och nattpuls – men på grund av sin höjd och sitt strategiska läge blev hotellet istället snart ett tillhåll för krypskyttar. Tungt artilleri användes ofta mot hotellet, men till skillnad från många andra byggnader stod det pall för all skottlossning. Orört står det kvar än idag, som ett trettio våningar högt monument över stadens blodiga historia.

Igår tog jag det här fotografiet på platsen.