Den iranske regissören Jafar Panahi har under det senaste året varit lika mycket kåkfarare som filmskapare. Hans brott är att visa vad han tycker. I måndags dömdes han till 6 års fängelse och 20 års yrkesförbud.

Han greps redan förra sommaren efter en minnesstund för dem som dödats under protesterna efter valet men släpptes strax. När han senare under hösten var juryordförande på Montreals filmfestival ackompanjerades hans promenad på röda matten av hurrarop från grönklädda supportrar.

Det var bara en av många av åtalspunkter under rättegången. En annan gällde hans förment obscena samling filmklassiker som beslagtogs när hans lägenhet stormades tidigare i år.

Teokraterna har utan tvekan haft ögonen på Panahi långt innan valet ifjol. Han har inte minst vågat göra filmer som skildrat Irans könsapartheid, bland annat mästerverket Cirkeln och Kvinnor offside om fotbollsfanatiker av fel kön. Se dem. Och förfäras över en fryst filmrörelse.