Olof Palmes gärning och historia är aktuell genom Henrik Berggrens biografi Underbara dagar framför oss men Vilgot Sjöman – i skepparkrans – förhörde sig om hans sociala bakgrund och politiska uppvaknande redan i Jag är nyfiken gul från 1967.

Den folkhemskritiska filmen väckte stor sensation, inte bara tack vare sexscenerna. Men Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet var inte helt tillfredsställd med samhällskritiken och tilldelade Sjöman elakt nog det nyinstiftade priset Gummiudden ”för den brist på erektion han ådagalagt i sin skildring av det svenska samhället och samlaget”.

Jag är nyfiken gul innebar Lena Nymans stora genombrott, även om hon redan synts till i Sjömans klippta 491 som tyvärr inte ingår i Cinematekets censurserie. Statens biografbyrå invände den gången inte bara mot bilderna utan även mot ljudspåret i tidelagsscenen och antecknade: ”obs! hundens flämtningar i 97 får ej alls höras.”

Censur blev det också för Jag är nyfiken gul, den här gången i USA, men filmen friades senare från anklagelserna om obscenitet i scenen där Nyman pussar på Börje Ahlstedts penis.