Vi avslutar julkalendern en aning fantasilöst men också just så traditionsenligt som julens anda påkallar. För det går inte att komma ifrån att det högborgerliga julfirandet i Fanny och Alexander, som Bergman beskrev som ”en summering av hela mitt liv som filmskapare” är storartad filmkonst, som på samma gång lyckas vara djupt folklig, otroligt vacker och psykologiskt träffsäker.

Filmen existerar både som en tretimmars långfilm och en femtimmars tv-serie, och precis som Bergman själv förordar FLM-redaktionen starkt att man ser den längre versionen, som hyfsat ofta visas i en magnifik filmkopia på stor duk på Cinemateket.

Det här är sista luckan alltså, hoppas att ni har gillat kalendern. Det har i alla fall varit roligt och inspirerande att göra den, även om vi begränsats lite av att den svenska filmhistorien är högst fläckmässigt täckt på Youtube.

God jul!