För två år sedan startade användaren mondeo en forumtråd på sajten Pilsnerfilm i fokus. Han frågade huruvida någon kunde svara på vilken film repliken ”Jäderlund ska vara utkastad när jag kommer” var hämtad ifrån. Det var en enkel match – alla som svarade kände till att citatet kom från Ivar Johanssons (vars karriär Bengt Forslund skriver om i nya numret av Filmrutan) Springpojkar är vi allihopa från 1941. Trots genrens dåliga rykte i finsmakarkretsar är Pilsnerfilm i fokus ett hyfsat livligt forum, och när Springpojkar är vi allihopa visades på SVT i november passade användaren Lars-Olof på att karaktärisera filmen med ”Thor Modéen och Benkt-Åke Benktsson i högform som grosshandlare”.

Varken Modéen eller Benktsson syns dock i ovanstående sångglada klipp. Där är det titelns springpojkar, med Åke Söderblom som huvudsaklig ögonfägnad, som är ute och cyklar. Numret präglas av en rätt fin dynamik mellan den lätt sävliga kameraföringen och de rappa frasbytena i sången.