Den amerikanska highschoolfilmen är vanligen en upptäcktsresa i manlig heterosexualitet. Det handlar helt enkelt om att bli till genom att få till det. Tjejen ifråga är inte mycket mer än ett medel för målet.

Premissen är densamma men perspektivet ett annat i Easy A som har biopremiär på juldagen. Det är med andra ord en highschoolfilm om sex med en tjej i huvudrollen som följaktligen inte handlar om hennes egna lustfyllda upptäckter utan om hur det är att vara sexobjekt.

Filmen ger en föregivet kritisk blick på en kvinnofientlig sexualmoral. För att hjälpa sin lidande gayvän simulerar den smånördiga stjärnstudenten Olive sex med honom på en fest. Han blir en uppburen hingst, hon blir en nedgjord slampa.

Olive blir dock mer beklämd än tillintetgjord av slampstämpeln. På trots börjar hon istället bära den på sina kläder i form av ett rött A, precis som i Nathaniel Hawthornes 1800-talsroman Den eldröda bokstaven, och fortsätter att låtsasligga med andra killar som vill bli populära.

Men eftersom hon egentligen aldrig gör vad skolans alltmer hatiska kristna mobb vill bannlysa henne för blir publikens reaktion: men hon är ju oskyldig, hon är ingen slampa! Lika mycket som att det är värderingarna bakom anklagelserna i sig som är befängda.

Olive berättar hela historien, eller “comes clean” som det heter med ett passande amerikanskt uttryck, i en videoblogg. Hon bestämmer sig för att prata om det, det vill säga att hon inte alls har haft sex, och filmen säger emot sig själv. Slutsatsen blir att vi borde vara mer privata, trots att Easy A visar att vår sexualsyn inte är något som uppstår i intima möten.

Bättre att käfta emot eftersom det alltid kommer att finnas andra som inte har något emot att sätta samtalstonen. Den sjunde filmen i American pie-serien hade premiär förra året.