Den här veckan pågår det en granskning av mediekoncernen Bonnier på Aftonbladets kultursidor. Tyvärr har en stor del av debatten strandat vid påpekanden av faktafel, det märkliga i att anlita en skribent med generande historisk belastning för att utföra granskningen, eller blåögda idéer om att monopolliknande situationer inte är något problem eftersom ju internet finns.

Sedan SF Bio köpte flera av konkurrenten Astorias biografer och Svenska Bio dess konkursbo, har Bonnierdominansen i filmsverige blivit ännu starkare. Att vem som helst kan publicera amatörfilm på Youtube gör inte det faktum att SF är Sveriges ledande filmproducent och -distributör, samtidigt som systerbolaget SF Bio (tillsammans med Svenska Bio som SF äger till 49%) totalt dominerar biografmarknaden, till en struntsak. Malin Krutmeijers text från igår om den monopolliknande situationen på biografmarknaden är systematisk, välskriven och viktig.