Med anledning av  Natalia Kazmierskas kritiska recension av Thomas Anderbergs bok om Moderna-mannen Pontus Hultén och de förfalskade brilloboxarna – Kazmierska ser boken och det faktum att Anderberg lyfter fram den unge Hulténs egna konstnärsdrömmar som en del i upprätthållandet av gubbväldet i konsten – tänkte jag helt ogenerat tipsa om en annan av Hulténs ungdomsförseelser.

Eller ung och ung förresten, Hultén hade ändå fyllt 32 när han, sex år innan han blev chef på Moderna museet, tillsammans med Hans Nordenström gjorde den briljanta kortfilmen En dag i staden. Den börjar som ett turistmysigt insmickrande Stockholmsporträtt, men låt er inte luras. Efter ett tag tar den moderna stadens hetsiga, märkliga och absurda karaktäristika över.

Notera bland annat de snyggt utförda bildlooparna av tanten som ser människor passera och den unga mannen som går längs en fasad, och det fantastiska samtalet när en man försöker övertala en byråkrat att han vill byta namn.