För att vara en drömfabrik är Hollywood påfallande vaket på verkligheten, på att fånga upp aktuella händelser och införliva sina typberättelser i verkliga case. Ta till exempel David Finchers film om Facebook, den hett ombloggade The social network som går upp på svensk bio nästa fredag.

Våra svenska datanördar får inte samma uppmärksamhet av svenska filmskapare. Visserligen känns Skype sådär rafflande, men varför har ingen påpasslig producent gjort en spelfilm om den ökända piratbukten? Det hade kunnat bli nästa exportsuccé. Lagom till att tuppkammen vissnat på Sveriges nuvarande hackerstjärna Lisbeth Salander.

Tänker på alla dessa datasnillen när jag ser tv-dokumentären ”Att hacka en stormakt” (bild) som sänds ikväll. Det är typ en tv-version av radiodokumentären ”Svenska hackers” som sändes för två år sedan. P3 Dokumentärs Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson är också producenter även denna gång.

Steget mellan radiodokumentär och tv-dokumentär är naturligtvis inte lika långt som steget mellan radiodokumentär och spelfilm, men jag har många gånger grinat över att svensk filmfiktion är så dålig på samtidshistoria när jag lyssnat på P3 Dokumentär

Lasermannen, efter Gellert Tamas bok, och typiskt nog gjord för tv, är givetvis ett lysande undantag. Om Sverige lider brist på fler rafflande reportageböcker borde svenska filmskapare börja lyssna mer på radio. Flera av P3 Dokumentärs program innehåller berättelser som skulle kunna fungera utmärkt på vita duken.

Förresten, ytterligare en tv-produktion baserad på verkliga händelser: ”Bibliotekstjuven”, av Daniel Lind Lagerlöf och Malin Lagerlöf, om den så kallade KB-mannen ska sändas i vår. Hade dock hellre sett Kristan Petris och Peter Englunds påtänkta filmprojekt om samme bokhälare. Vet inte om någotdera baserats på Jesper Huors fina radiodokumentär ”Bibliotekarien”.