I höstens dubbelnummer av FLM (butiksdatum 10/9) får Lars von Triers mytomspunna film Dimension världspremiär. Det tycker vi är väldigt roligt.

Filmen finns med på den dvd som följer med numret. Där ryms också ytterligare elva av de senaste 25 årens bästa kortfilmer av Nordens främsta regissörer. Vi har gjort urvalet tillsammans med den norska filmtidskriften Rushprint, danska Ekko och finska Episodi. Skivan innehåller filmer av bland andra Roy Andersson, Aki Kaurismäki, Joachim Trier och Thomas Vinterberg.

Men huvudnumret är givetvis Lars von Triers Dimension. Ett långkörarprojektet som var tänkt att pågå i över 30 år. Inspelningarna startade 1991 och filmen skulle få premiär först på regissörens 68-årsdag, den 30 april 2024. Men von Trier tröttnade och filmprojektet havererade efter sex år. Det filmade materialet, med skådespelare som Stellan Skarsgård, Ernst-Hugo Järegård, Udo Kier och Eddie Constantine, har aldrig tidigare visats. Resultatet är en 27 minuter lång underfundig thriller om tidens obarmhärtiga gång.

Dogmamanifestet var ingalunda von Triers första avsiktsförklaring. I oktober 1990 skrev han bland annat så här om Dimension: ”Time has always constituted an unavoidable – and often regular – element of every dramatic work. In this film we wish to employ time in a non-fictional manner by making use, though in concentrated form, of its actual passage, whereupon it will become more manifest – as an active and absolutely veracious factor – than in any film hitherto.”

Läs hela texten här.

Dubbelnumret av FLM innehåller förstås massor av läsning också. Mer om det snart.

Beställ FLM här!