Hemma från en liten skärva av Catherine Deneuves nedstigning i den stockholmskt gråbleka våren. På Cinematekets Actor’s Studio pratade Mandelameriterade intervjuaren Stina Dabrowski med den franska superstjärnan. Blev lite starstruck ändå, för hur många europeiska skådespelare har det någonsin funnits som varit större? Marlene Dietrich kanske, men sen?

Knappast någon annan premiärgäst i det nya Actor’s Studio-projektet hade alltså kunnat smälla högre i kombinationen star quality och filmhistorisk tyngd, och just därför var det såklart lite tråkigt att Dabrowski inte har så bra filmkoll. Deneuve var lite tvär redan från början, men inte blev det bättre av att tredje frågan handlade om hur Deneuve började arbeta med ”André Demy” eller att var fjärde fråga sedan kretsade kring hur snygg hon var.

Ändå väldigt rolig och givande kväll. Känner mig inspirerad att täppa till Deneuve-luckor som Indochine, Sista tåget och Tjuvarna. De två senare ingår i Cinematekets serie.

Uppdatering:
I Expressen skriver Gunilla Brodrej kritiskt om intervjufrågorna. Och på DN:s filmblogg beskriver Helena Lindblad kvällen bra.