Dags att fortsätta punktmarkeringen av programsättningen på Cinemateket! Skämt åsido – schemat för april och maj har funnits ute några dagar och det är dags att revidera eller vidimera kritiken från senast. Och det går snabbt att konstatera att minskningen av antalet föreställningar också fortsättningsvis – föga förvånande – kringskär bredden i utbudet. Det finns helt enkelt inte plats för maxade retrospektiv med både Kubrick och Kubelka.

Programmets andra stora satsningen är desto mer glädjande. Mai Zetterling har ju sakta men säkert välförtjänt erövrat sin plats i svensk filmkanon. Älskande par (bilden ovan), Nattlek och Flickorna finns på dvd sedan något år tillbaka. Nu befäster Cinemateket Zetterlings ställning genom att visa hennes samtliga sex långfilmer som regissör och inleda serien med samtalet ”En visionär före sin tid?”.

Det är också det här med kanon jag tänker mest på när jag bläddrar i nya programtidningen. Satsningen ”100 svenska filmer du måste se!” är naturligtvis inget annat än kanonbildning i vardande. Från högsta ort, märk väl. I den ärevördiga skaran ingår hittills just Älskande par och Nattlek (men inte Flickorna) samt En kärlekshistoria, Här har du ditt liv, Att angöra en brygga, Apan, Med kameran som tröst, del 2, Darling, De ofrivilliga och Flickan i frack. 90 filmer kvar med andra ord, och här kan cineasterna själva lämna förslag på filmer. Så funderar lite på om inte FLM och läsare borde samordna någon form av hackattack. Spännande att se var det hela tar vägen hur som helst och vilken diskussion det väcker. Jag spar i alla fall på vitriolen så länge. Fina filmer det där ju.

För övrigt: roligt att den otippade huvudpersonen i den förra kommentarstråden faktiskt dyker upp i Bio Victor redan i april. En nyrestaurerad kopia av Göran Genteles Värmlänningarna visas den 14. Värmlänningar får dock i vanlig ordning ta swebussen till Stockholm för att ta del av visningen.