Varför hatar de hårdaste machomännen bögar? Jo, för att de är homosexuella själva i smyg.

Den gamla femöresanalysen ligger till grund för det danska relationsdramat Broderskab. Officeren Lars har blivit lovad befordran, men tvingas istället bort armén efter att hans överordnade hört rykten om att han stöter på sina mannar. Bitter flyttar han hem till mamma kommunfullmäktigledamoten men blir irriterad och börjar umgås i högerextrema kretsar. Lars kvicka tanke och vassa tunga gör honom direkt till en favorit hos den lokala nassebossen.

Nazisterna träffas och gör samhörighetsskapande aktiviteter som att spöa upp bögar och invandrare. Men på ett buffligt och barbröstat dansgolv, under en spelning med vit makt-bandet Aryan bullet, glider den hårdföra bromantiken tesenligt över i homosexualitet.

Trots att filmens synopsis är väl uppenbart tillyxat – i Aftonbladet skriver Kristofer Folkhammar att det må låta ”skrattretande hur Lars börjar plugga nazilitt i samma veva som han börjar plugga killar” – är Broderskab en hyfsat intensiv film, och det är alltid roligt att se David Dencik excellera i genderbending på danska. I  Pernille Fischer Christensens En såpa spelade han ju transan i läganheten under, i Broderskab gör han den allra mest lågpannat aggressiva nazisten Jimmy – som såklart snart känner att han vill ligga med Lars. Den hårfästemässigt högpannade David Dencik gör sig väldigt bra i helrakad skalle och hakkorstatueringar, vilket höjer temperaturen i de många sexscenerna.