Tycker ni att det är lite jobbigt att filmer som Bladerunner och Sagan om ringen finns i massa olika versioner? Det är ingenting mot den gamla stumfilmsfavoriten Metropolis – den första filmen som sattes upp på UNESCOs värdskulturarvslista. I filmarkiven runt om jordkloten finns en mängd olika versioner med olika längder, och imorgon ska den senaste, nyrestaurerade versionen premiärvisas på Friedrichstadtpalast i Berlin.

Förra sommaren hittade man nya filmbitar i Argentina, vilket har möjliggjort den nya kopian. Med de nya avsnitten, som bland annat ska fördjupa förväxlingsdramat med Maria och hennes robotkopia, är filmen nu 30 minuter längre än den tidigare versionen. Den långa versionen var den som fick premiär i januari 1927, men som också gick jättedåligt. Ingen ville kolla på den helt enkelt, och eftersom det var en väldigt dyr film skapade det krisstämning på UFA-kontoret. Efter fyra månader utan publiktillströmning bestämde sig bolagscheferna för att korta ner filmen, och en halvtimme kortare fick den nypremiär sommaren 1927. Det är i denna kortade version som filmen har etablerat sig som den kanske största stumfilmsklassikern av alla.

Men nu finns alltså även den långa, av publiken ratade, versionen tillgänglig. Vi får se om någon orkar kolla klart den här gången.