fbpx

PALM SPRINGS: Mariah & Dalai

Eftersom jag inte åker till ökenparadiset Palm Springs förrän imorgon bitti så missade jag filmfestivalens invigningsgala, där Mariah Carey gjorde skandal genom att vara rätt så hög när hon skulle ta emot pris för årets genombrott.

Jag ska sitta i FIPRESCI-juryn tillsammans med två amerikanska filmkritiker och vi ska utse festivalens bästa utländska film. Programmet är fullt av intressanta filmer, även om några av dem har valsat runt en del på festivaler hela förra året.

I skuggan av Mariah Careys höga framtoning har festivalen drabbats av ännu ett problem.  De kinesiska myndigheterna har dragit tillbaka två kinaproducerade filmer eftersom festivalen också ska visa Dalai Lama-rullen The Sun Behind The Clouds: Tibet’s Struggle For Freedom.

Hur som helst känns det rätt skönt att byta den här promenadvägen:

Stockholm snö

Mot det här hotellet:

Palm springs hotell

Förresten, om någon har nåt roligt tips om vad man bör göra under några lediga dagar i LA, skriv gärna i kommentarerna. Har aldrig varit där innan!

5 kommentarer

  1. Mariah och Björn: Tack båda för superbra tips! Tyvärr har jag inte körkort, så kan inte bila runt, men hoppas på lifter, och nu även inspirerad till cykel!

    cdh: Hehe. Hon har rätt!

  2. Ålrajt, skjuter snabbt från höften här då:

    • Se till att åtminstone någon dag skaffa cykel och köra en midnight ride: http://www.midnightridazz.com, finns inget bättre sätt att uppleva Los Angeles. Man ser mer än via bil eftersom man åker i staden och inte på genomfartsleder/motorvägar, stämningen är fenomenal.
    • Åk buss och tunnelbana, det bästa sättet att träffa människor.
    • Se Museum of Jurassic Technology!!
    • Gå på inspelning av Dr. Phil
    • Besök Center for Landuse interpretation, deras pågående utställning om Los Angeles som oljestad är helt fantastisk!
    • Käka seafood på Boiling Crab i Alhambra, vegburgare på Seed i Venice, koreanskt på Dansungsa i Koreatown, tyska korvar på WurstKüche på 3rd street och köp mat i alla foodtrucks du stöter på och frukt/grönsaker på någon Farmers Market (varför inte den i Santa Monica) eller Grand Central Market.
    • Se Bradbury Building där Bladerunnerinteriörerna m.fl. filmades (snett över gatan på Grand Central Markets baksida)
    • Gå ner i Los Angeles River via den enda nedgången downtown (ligger lite hemligt under Sixth Street Bridge), för känslan av Terminator 2, Grease etc.
    • Besök skybaren på The Standard i downtown (ta med badbrallor och fråga efter handduk i baren!)
    • Gå på hike/hyr häst i The San Gabriel Mountains
    • Fråga om ett gratis spinning/styrkesträningspass på The Equinox i San Fernando Valley, (The Rock, Alec Baldwin och han liksminkaren i Six Feet Under tränar där)
    • Gå på hockey eller basket i Staples Center, spana efter Jack Nicholson på första bänk.

    • Sist men inte minst så får du gärna besöka vår utställning på Gallery 727, hälsa från mig så får du säkert en gratis guidad visning! http://www.gallery727losangeles.com/

  3. Som cineast i LA behöver man sällan ta mer än ett steg för att sightseea. Men hyr en bil eller försök hänga på någon som har. Numera finns det en tunnelbana som lär fungera OK, men jag vet inte alls hur bra man kan ta sig med den och en stor del av glädjen med att vara i LA handlar faktiskt om att ta sig fram i bil… (man ser ju inte så mycket i en tunnelbana).

    Man kan t ex köra längs Sunset Boulevard och upp till Griffith Park där observatoriet i Rebel Without a Cause ligger, man kan åka till Holy Cross Cemetary och besöka John Fords grav eller till Hollywood Memorial och titta på Douglas Fairbanks, Harry Cohns och Valentinos respektive gravar (Fairbanks’ är en gigantisk anläggning…) och Hattie MacDaniels minnesmärke (hon fick inte ligga där för hon var svart) eller till kyrkogården i Westwood (kommer inte ihåg vad den heter) där Burt Lancaster och Marilyn Monroe m fl ligger. Passera Graumann’s Chinese (som inte heter så längre?) där hand- och fotavtrycken finns. Se Bradbury Building (som är med i Blade Runner, fast det är renoverat sedan dess) och Union Station (med i massor av filmer, bl a Polanskis Chinatown) i downtown. Åk ut till Venice Beach.

    Det finns också flera barer/klubbar längs Sunset Strip som har utsikt över LA där man kan ta en öl e d och titta ut över glitterhavet (hänger på att det blivit mörkt). Jag skulle också titta upp till Cielo Drive där Polanski bodde när Manson slog till, eller överlag bara köra runt där vid Laurel Canyon och Mulholland Drive där alla de hippa skådisarna bodde på sextio- och sjuttiotalen.

    Det finns en bok som heter City of Nets som handlar om LA och filmindustrin på fyrtiotalet, kan rekommenderas för den som vill vara i staden och känna filmhistoriens vingslag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.