Pierrot

Jag var nog inte den enda som imponerades av pricksäkerheten i Robinson-Robbans filmhistoriska skämt i Robinsonfinalen 2003, när han genom lite blå färg klädde ut sig till Pierrot le fou från Tokstollen och genom referensen till en film om två älskande på ensam flykt gav en ny vinkel till paktproblematiken på Robinsonön.

Avatar

Men Robinson-Robbans ansiktsmålning var bara en första krusning på de blå ansiktsbehandlingarnas flodvåg. På fredag får James Camerons miljardprojekt Avatar samtidig premiär över hela jorden samtidigt. Här verkar precis alla vara blåa i ansiktet. Idag kom de första recensionerna från USA. Och om man får tro Todd McCarthy i Variety och Chris Hewitt i Empire så kommer det bli en blå jul i år. Om alla blå ansikten tyder på en civilisatorisk andnöd av något slag får vi kanske svaret på den första svenska visningen av Avatar imorgon.