Såväl SvD som Filmnyheterna har hakat på vår kritikeromröstning om 00-talets bästa svenska filmer genom att lansera egna läsaromröstningar. Vi lät ju också våra prenumeranter rösta fram en läsarlista, varför det finns fyra listor att jämföra.

Det man först och främst kan säga är att våra läsare ligger väldigt nära kritikernas omdömen. Våra prenumeranter bytte plats på Ruben Östlund och Roy Andersson i toppen, och de (ni?) gillade killingkinon i Fyra nyanser av brunt lite mer än kritikerna, men annars var kritiker och läsare överens om det mesta.

Även på Filmnyheterna, som ju är en nyhetssajt och samlingspunkt för filmbranschen toppar just nu De ofrivilliga, före Sånger från andra våningen och Tillsammans. På Filmnyheterna kan man förutom på våra tio kritikerfavoriter även rösta på Guldbaggevinnarna, men bara någon enstaka har röstat på Ondskan, Förortsungar och Så som i himmelen. Med lite god vilja kan man tolka det som att filmbranschen och kritikerna är överens om att Guldbaggejuryn gör dåliga val.

På SvD ser det däremot i alla fall lite annorlunda ut. Fördomsprofilen säger ju att läsarna här kan kategoriseras som kulturintresserad borgerlighet. Om det stämmer kan vi kanske förvänta oss en ökning av priserna på kollektivboendeanpassade bostadsrätter i Blackeberg – Tillsammans toppar listan före Låt den rätte komma in. Eller så är de bara nostalgiska – båda toppfilmerna utspelar sig ju i förfluten tid (vilket annars bara totalt ohärliga tillbakablicken Lasermannen gör av de möjliga alternativen).