fbpx

Och varför vill hon ha honom?

Hon är lite osannolikt beskriven i boken. Hon är jättesmal, anorektisk och pytteliten, äter bara skräpmat och röker hela tiden. Hon är ful, fast männen vill ändå ha henne.

Noomi Rapace diskuterar begärskonstruktionerna i Män som hatar kvinnor i Expressen. Eftersom det inte ansågs troligt att Mikael Blomkvist skulle åtrå Lisbeth Salander om hon inte gjordes snyggare än i boken, så fixade Noomi till sig. Blomkvists begärlighet verkar dock ha varit en icke-fråga.

12 kommentarer

 1. Pingback: Noomi | FLM
 2. Ah vilken magkänsla!

  Hmm alltså när jag tänker snäll och trygg filmman så dyker bara bilden av Rolf Lassgård upp i huvudet. Om jag nu ska gå på känsla igen så känns det som att manlig sexuell begärlighet på film ofta kopplas ihop med helt motsatta egenskaper, men det är väl ett kontinuum såklart. Klart intressant!

 3. Med tanke på att Nykvist väl blivit utsedd till ”Sveriges sexigaste man” har jag en känsla av att din känsla stämmer! Ska se filmen senare idag och får återkomma till hur hennes åtrå motiveras. Men nog har jag sett många fagra filmkvinnor ge sig hän åt snälla och trygga filmmän – det är väl den snälla och trygga publikmannens enda tröst?

 4. Snäll och trygg tror jag inte har med saken att göra, det beskriver knappast Blomkvist och brukar väl typ vara en nackdel för filmmäns begärlighet?

  Ett svar är väl naturligtvis att hon vill ha honom eftersom att filmen är regisserad av en medelålders man (och boken i sin tur skriven av en medelålders man, fast där kan man ju använda fantasin till hans fördel).

  Men jag har också en känsla av att Mikael Nykvist är en slags alternativ sexsymbol, för dem som tycker Mikael Persbrandt är för macho och knappast pratar om sexsymbol heller.

 5. Hahaha, onekligen. Vem skulle kunna säga nej? Vinnare av två biopublikspriser, no less!
  (Infoga valfri mängd sarkasm här)

 6. Hehe, jag menade inte att ansätta Noomi Rapace! Det är ju inte hon som utarbetat filmens kärleksscheman. Hehe, om Lisbet Salander har sett Nykvist i trailern till Underbara älskade så kanske man kan förstå hennes omvändelse.

 7. Karlns begärlighet? Bah! Sådana där genusfrågor kan väl inte hårt arbetande skådespelerskor förväntas ha i åtanke när di ansätts i intervjuer och yttrar sig enkom den ena partens åtråvärdhet som om hela filmens trovärdighet hängde på det? Nä hörni, det är ett universellt känt faktum vad varje kjolstycke vill ha. En mogen karlakarl som varken räds sjunga eller dansa omkring med blottad bringa, sensuellt bitandes i underläppen.

 8. Är hon lesbisk? Men visst, något slags trauma = behov av trygghet är väl klassisk filmpsykologi. Hur som helst, jag har inte sett filmen. Återkommer imorn!

 9. Är det vad skitsnygga tjugoåriga lesbiska tjejer innerst inne vill ha – en snäll och trygg medelålders man? Filmen svarar ja!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.