Har precis sett den Tom Tykwer-initierade kompilationsfilmen Deutschland 09- 13 kurze filme zur Lage der Nation. 13 kortfilmer alltså, om tillståndet i nationen Tyskland. Men trots en imponerande namnlista, där bland andra Fatih Akin, Wolfgang Becker och Tom Tykwer själv regisserar avsnitt, blev det inte så spännande. Risken med såna här projekt är ju att filmerna inte pratar med varandra på ett positivt sätt, utan snarare bara känns som tomma stilövningar på samma tema. Och lite så var det, även om inget var direkt dåligt.

Det är en ganska pessimistisk bild av Tyskland som ges. Fatih Akin fokuser i Der name Murat Kurnaz på hur de tyska politikerna svikit Murat Kurnaz, som utan åtalspunker var fängslad fem år i tortyrtäta Guantanamo trots att tyska myndigheter hade möjligheter att få ut honom. Och i Dani Levys Joshua verkade det som att man behövde knarkiga naturläkemedel, visserligen receptfria, för att uthärda den tyska vardagen.

Roligaste bidraget kom från Nicolette Krebitz, som i Die Unvollendete lät en sextonåring resa tillbaka i tiden för att 1969 låta Susan Sontag och Ulrike Meinhof diskutera feminism och politiska strategier i ett grått rum med en daterad skrivmaskin på bordet.