Hade mitt första seminarium idag. Peter Cowie var helt underbar. Charmig, välformulerad och det dröjde inte mer än 10 sekunder innan han droppade ”Isak Borg in Wild Strawberries”. Jag kom lite oförberedd, men nu har jag fattat vad vi ska göra – vi ska rapportera om festivalen med internationella kritikeress som redaktörer. Två personer delar på en redaktör. Min och argentinskan Eugenia Sauls redaktör är Derek Malcolm, en kritikerveteran med Björn Ranelid-läppar som började sin karriär som galoppjockey men fortsatte som filmkritiker på Guardian och massa andra ställen.

Vår handledning första dagen bestod av att han berättade anekdoter om när han intervjuade Hitchcock i en limousin utanför filmstudion mitt under inspelning (”om det blir nåt problem kommer de ut och säger till”), när han pratade Hollywood med Bunuel och när han knackade på hos Howard Hawks (hans fru sa att Howard tyvärr var sjuk, men då ropade han från toaletten att ”jag kan hantera två skitar på samma gång”).

Roligt såklart, även om jag kände mig lite duperad av hans en aning beräknande gentlemannacharm. Kommer nog bli många filmhistoriska roliga historier under veckan hur som helst.

Nu ska jag äta nånstans och sen se en rysk film om fascism.