Vi pratade om att, lite traditionellt, göra en årsbästalista på bloggen. Lite så att snopna prenumeranter skulle ha något att göra över julen nu när nästa FLM inte landar i brevlådor förrän i januari. Men det var bara typ De ofrivilliga, Wall-e, Maggie vaknar på balkongen, Naissance des pieuvres och Speed racer som vi kunde enas om på redaktionen. Sedan började Jonas prata om Touki bouki och Unsichtbare gegner och jag om En annan kvinna (årets Woody) och Sixtynine (årets komedi).

Det är kort sagt inte så lätt det här med år och listor. Inte nog med att filmer släpps vid olika tider på olika platser – en film jag hade i åtanke för en eventuell lista var Boy A som kom förra året, släpptes på dvd i år och går upp på svensk bio nästa år – de bästa filmerna man ser råkar ju inte sällan höra hemma i ett helt annat årtionde. Det var roligt, men kanske inte helt otroligt med tanke på magasinfetischismen i den, att både jag och Jonas, oberoende av varandra, föll för Kär i Paris här under hösten. Av någon anledning har jag sedan ägnat december åt västernfilmer av Budd Boetticher (eller okej, inte helt oväntat med tanke på den nyliga boxen som Matt Zoller Seitz skriver om här) och så någon av William A Wellman (och nu är jag på jakt efter en vettig Ingenting är heligt-dvd – några tips?). Det kanske är årstiden, att den är västern på något sätt, som gör att jag för tillfället är mer intresserad av The man from Alamo än bioaktuella Katyn (som förresten också finns ute på dvd). Men förmodligen pekar det mer på hur svårt det är att bara förhålla sig den traditionella repertoaren och hur lätt det är att haka på andra repertoarer som försiggår vid sidan av. Ibland med anledning av någon dvd-box, ibland av någon forumtråd.

Så det jag undrar är, vilka är era årets bästa sedda filmer? Och hur kom det sig att ni såg dem?