För alla som inte orkar vänta på Park Chan-wooks Thirst eller Tomas Alfredssons Låt den rätte komma in eller ens Apichatpong Weerasethakuls nya kortfilm Vampire som visas på FLM: FESTIVAL den 4 oktober, går svenska Vampyrer upp på bio på fredag.

Och den är inte alls dum. Fotot är snyggt 16 mm och Stockholm gör sig onekligen väldigt bra i mörker. Det märks dock att filmen kämpar för att komma upp i långfilmslängd och motorcyklisterna som jagar vampyrsyskonen Vanja och Vera förlorar lite i hotfullhet mot slutet. Det hade nog behövts mer mytologi och mer bakgrundshistoria för att göra deras utsatthet och vampyridentitet riktigt engagerande.

Det bästa är hur Vampyrer leker med Stockholms innerstads geografi och jag gillar hur jag ömsom känner igen mig, ömsom bara är desorienterad. Först inne på en oidentifierbar svartklubb, sedan toaletten på biografen Park, därefter vad som ser ut att vara Observatorielunden men jag ser inte riktigt i mörket, sedan tunnelbanestation Fridhemsplan och strax därefter utanför Galleri Loyal på Torsgatan. Mer sånt, por favor.